Welke Stofzuiger Soort Moet Ik Kopen?

Welke stofzuigerWelke stofzuiger is de beste voor mij? Omdat er tegenwoordig zoveel soorten stofzuigers zijn, is het moeilijk om de juiste stofzuiger te kiezen. De ene is beter voor dit en de andere beter voor dat.

Lees snel verder en samen zoeken wij welke stofzuiger voor jou de juiste is. Zo koop je direct de goede stofzuiger en spaar je geld uit.

Inhoud

Stofzuig Ik Meer Harde Vloeren dan Tapijt?

Tapijt of harde vloer stofzuigenDe eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je meer harde vloeren dan tapijt in huis hebt.

Tapijten zijn ongetwijfeld de moeilijkste plekken om te stofzuigen. Als je vooral tapijt in huis hebt, kies dan direct voor een borstelstofzuiger. Deze soort stofzuigers zijn uitgerust met een grote borstel aan de onderkant en zijn ideaal voor huizen met veel tapijt.

Wanneer er meer harde vloer (laminaat, steen…) in je huis aanwezig is, kies dan voor een sledestofzuiger. Deze soort stofzuiger is zowel geschikt voor harde vloer als voor tapijt.

Heb Ik Mensen met Allergieën in Huis?

Een stofzuiger zuigt de hele tijd lucht aan. Om dit te kunnen blijven doen, moet deze lucht natuurlijk continu opnieuw vrijgegeven worden. Het probleem is echter dat de lucht nog stof bevat. Dit is heel slecht voor mensen met allergieën, zoals astma.

HEPA-filterDe oplossing voor dit probleem zijn filters. Deze zijn standaard al aanwezig, maar mensen met allergieën kunnen het beste kiezen voor een specifieke filter: de HEPA-filter.

Een HEPA-filter is beter dan een gewone filter en zorgt ervoor dat de uitgeblazen lucht bijna stofvrij is.

Stofzuiger Met of Zonder Stofzak?

Het opgevangen stof moet ergens opgeslagen worden. Dit kan gebeuren in een stofzak of in een stofbak.

  • Stofzak: Bij stofzuiger met stofzak moet je om de zoveel tijd een nieuwe stofzak kopen. Dit kost telkens weer geld. Het grootste voordeel is echter dat er geen of zeer weinig stof vrijkomt wanneer de stofzak geledigd wordt. Daarom is deze soort de beste voor mensen met allergieën.
  • Stofbak: Bij een stofzakloze stofzuiger wordt het stof opgevangen in een stofbak. In tegenstelling tot een stofzuiger met stofzak moet je geen nieuwe stofzakken kopen. Hierdoor spaar je geld uit. Het grote nadeel is echter dat een stofzakloze stofzuiger meer geld kost in aankoop. Omdat er stof vrijkomt tijdens het ledigen van de stofbak wordt dit type stofzuiger vaak afgeraden.

Welke Stofzuiger Voor Trappen?

Stofzuigen op trappenWanneer je veel trappen in huis hebt, kies je het beste voor een sledestofzuiger of een steelstofzuiger.

Een sledestofzuiger kan je vaak staand op de trap plaatsen en is bovendien zeer licht. Je kan de stofzuiger ook laten staan op een bepaald punt en vervolgens de slang gebruiken.

Dankzij de accu en het lichte gewicht is een steelstofzuiger ook handig voor op trappen. Deze soort stofzuiger is echter minder krachtig en moet vaak opgeladen worden, waardoor deze meer geschikt is voor kleine ruimtes.

Hoe Luid is De Stofzuiger?

Op appartement is een te luide stofzuiger heel vervelend. Daarom kan het belangrijk zijn om naar het aantal decibels te kijken wanneer je je afvraagt welke stofzuiger je moet kopen.

Een normaal gesprek tussen twee personen bedraagt 70dB. Probeer dus een stofzuiger te kopen die stiller is dan 70dB. Zo stoor je je buren of huisgenoten niet.

Gebruik Ik Mijn Stofzuiger Enkel Voor in de Auto?

In een auto is er vaak weinig plaats en is het moeilijk om te manoeuvreren met een stofzuiger. Daarom is de kruimeldief vaak een goede beslissing. Deze is ook uitgerust met een accu, waardoor je geen last hebt van een snoer.

Sommige steelstofzuigers hebben de mogelijkheid om omgevormd te worden tot een kruimeldief.

Hoeveel Opbergplaats Heb ik Nodig?

Als je niet veel opbergplaats beschikbaar hebt, kies je best voor een steelstofzuiger of een kruimeldief. Zowel de sledestofzuiger als de borstelstofzuiger hebben beiden een hoge steel en zijn bovendien ook vrij breed. Daardoor zijn ze moeilijker om op te bergen in bijvoorbeeld een kast.

Hoeveel Energie Verbruikt De Stofzuiger?

Stofzuiger energieAls een stofzuiger veel energie verbruikt, dan zie je dit op de elektriciteitsfactuur en dan kost dit op termijn veel geld. Daarom is het belangrijk om even naar het energielabel te kijken als je je afvraagt welke stofzuiger je moet kopen.

Het energielabel gaat van A naar G met A het minst verbruikend en G het meest verbruikend. Koop dus steeds een stofzuiger met een energielabel dicht tegen A.

Heb Ik Last van Rugklachten?

Wanneer je rugklachten hebt en je je afvraagt welke stofzuiger je moet kiezen, ga dan voor een borstelstofzuiger of een steelstofzuiger.

Een sledestofzuiger heeft een lange slang, waardoor je je vaak moet bukken en je krom loopt. Bij een borstelstofzuiger of een sledestofzuiger hebt je hier minder last van.

Wij raden echter een borstelstofzuiger aan, omdat deze soort stofzuiger gemakkelijker is voor grotere ruimtes. Bovendien is deze ook krachtiger.

Energielabel Voor Stofzuigers

Sinds 1 september 2014 is het verplicht stofzuigers te voorzien van een stofzuiger energielabel. Hierop staat de belangrijkste informatie die je nodig hebt wanneer je wilt weten welke stofzuiger goed of slecht is.

Stofzuiger energielabel

Hier volgt de uitleg van elk criterium:

  • Product ID:  Dit ID geeft weer over welk product het gaat. Links zie je ook het merk van de stofzuiger.
  • Energielabel: Deze letter geeft de energie efficiëntie van de stofzuiger weer. A verbruikt het minste energie en G het meeste. Hoe meer energie de stofzuiger verbruikt, hoe duurder je energiefactuur. Het verschil tussen A en G is echter niet zo groot in energieprijs. Je kan dus best vooral naar de prestaties van de stofzuiger kijken en niet alleen naar het energielabel.
  • Energie consumptie: Hoeveel kWh de stofzuiger per jaar verbruikt. Dit wordt getest in een laboratorium met een oppervlakte van 87m² en 50 keer per jaar. Hoe hoger het nummer, hoe slechter.
  • Filtratie: Deze letter geeft weer hoe goed de stofzuiger stof kan vasthouden. Dit is zeer belangrijk voor mensen met allergieën.
  • Geluid: Hoe luid de stofzuiger is in decibels. Een gewoon gesprek is gelijk aan 70dB. De bovenstaande stofzuiger is dus relatief luid.
  • Tapijt: Hoe goed de stofzuiger kan stofzuigen op tapijt. A staat voor heel goed en G voor heel slecht.
  • Harde vloer: Deze letter geeft weer hoe goed de stofzuiger stof zuigt van harde vloeren (laminaat, steen…)

Welke stofzuiger je moet kopen kan een moeilijke vraag zijn. Doordat er zoveel soorten met elk hun voor- en nadelen op de markt zijn, kan het verwarrend worden. Hopelijk hebben we je geholpen met je keuze.